top of page

TüRKiYE’DE HEYKEL SANATININ MERKEZi OLMA YOLUNDA DENiZLi

NİHAT KÖMÜRCÜOĞLU, Kültür Sanat Turizm ve Tanıtım Vakfı “Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi”


Denizli günümüzde tarihi ve doğal zenginlikleri ile dünyanın her yerinden insanları turizm cenneti olarak çekmektedir. Gelişen sanayi yatırımları; özellikle tekstil ve diğer sanayi ürünleri ile ülkemizin önde gelen bir sanayi kenti olmuştur. Şehrin yapısal görünümü de her geçen gün değişerek çağdaş bir şehir görünümü kazanmaktadır.

Bilindiği gibi Denizli, ilk defa bugünkü şehrin 6 km. kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında kurulmuştur. Şehrin M.Ö.261-246 yılları arasında kurulduğu ve ilk olarak Laodikeia adı verildiği bilinmektedir. Türkler Laodikeia'ya hakim olduktan sonra zamanla yerleşim, antik kent dışına kayarak daha güneye taş künklerle içme suyunun getirildiği bugünkü Denizli'nin oturduğu alana yayılmıştır.

Tarihi dokusunda birçok zenginliklerin barındığı Denizli yöresinde tarih öncesi kültürlere de bolca rastlanmaktadır. Hitit öncesi kültürler ile birlikte Hititler, Frigler, Lidyalılar ve Perslerin yöreye egemen olduklarını anlamak da mümkündür. Büyük İskender dönemiyle başlayan Helenizm devrinde Denizli çevresinde birçok metropol kentlerin kurulduğunu görmekteyiz.

İşte bu kültür birikimleriyle yoğrulan ilimizde, geçmişten günümüze taşınan tarihi dokuya bir nebze katkısı olması amacıyla Kömürcüoğlu Mermer olarak başladığımız yolculuğa Nihat Kömürcüoğlu Vakfı olarak bu yıl yedincisi düzenlenecek olan “Kömürcüoğlu 7. Uluslararası Taş Heykel Kolonisi”  ile devam etmekteyiz.

 

2011’den 2017’ye:

 

“873 Proje, 61 Heykeltıraş, 4 Ressam”

 

Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonileri 2011 yılından beri, her yıl biraz daha geliştirilerek yapılmaktadır. Şimdiye kadar yapılan 6 Koloniye 17’si Türk, 37’si yabancı olmak üzere toplam 54 heykeltıraş ve 4 ressam, Ege Taş Akademisine de 5 eğitmen ve 30 öğrenci katılmıştır. 2017 yılında ise 164 heykeltıraş 232 proje ile başvuru yapmış, 7 heykeltıraş seçilmiştir.

6 Yılda 6 Koloni:

“Denizli’de Kültür ve Sanat Olayı”

İlk Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi, 13 Haziran - 13 Temmuz 2011 tarihleri arasında yapılmış olup yurt dışından 2, yurt içinden 5 sanatçı ve 1 ressam olmak üzere toplamda 8 sanatçı katılmıştır.

İkinci Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi, 1 Mayıs - 31 Mayıs 2012 tarihleri arasında yapılmış ve yurt dışından 7, yurt içinden 2 sanatçı ve 1 ressam olmak üzere toplam 10 sanatçı katılmıştır. Ayrıca ikinci koloniye; büyükelçilik bazında, Amerika Büyükelçiliği, Küba Büyükelçiliği; konsolosluk bazında, Çin Büyükelçiliği’ni temsilen İstanbul Konsolosu ve kültür temsilciliği bazında da, Japon Büyükelçiliği’ni temsilen Kültür ve Basın Bölümü Başkanı olmak üzere dört ülkeden diplomatik katılım sağlanmıştır. Ayrıca İtalyan Büyükelçisi özel bir ziyarette bulunmuştur.

Üçüncü Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi, 13 Mayıs - 13 Haziran 2013 tarihleri arasında yapılmış olup; Amerika, Asya, Avrupa, olmak üzere 3 ayrı kıtadan heykeltıraşlar ağırlanmıştır.  Konusu, “Antik çağdakine uygun olarak Anadolu kökenli figüratif ve soyut heykel çalışmaları yapmak” şeklinde belirlenip, koloni projesinin amacına uygun bir tema gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, proje için davet edilen yerli ve yabancı heykeltıraşlar, uluslararası düzeyde tanınan sanatçılardan seçilip, koloni süresince yapılan eserlerin büyük ilgi görmesi ve geniş çapta ses getirmesi sağlanmıştır. Koloniye 10 heykeltıraş ve 1 ressam katılmış, katılan heykeltıraşların 7’si yurt dışından gelmiştir.

Dördüncü Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi, 26 Mayıs – 26 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılmıştır. Koloniye katılım için Türkiye’den ve 37 ayrı ülkeden olmak üzere toplam 133 sanatçı, 195 proje ile müracaat etmiş, koloniye 7 yabancı, 3 Türk olmak üzere 10 heykeltıraş ve 1 ressam katılmıştır. Ayrıca heykel kursları için Türkiye ve diğer ülkelerden kursiyerler davet edilmiştir. 2014 yılı Heykel Kolonisinin teması, “Ege ve Akdeniz uygarlıklarının tarihi geçmişine damga vuran taş sanatı” olarak belirlenmiştir. Akademide 9 öğrenci de eğitim almıştır.

Proje faaliyetlerinde ortaya çıkan heykeller ve proje faaliyetlerini içeren resim ve fotoğraflar, yıl sonunda Denizli şehir merkezinde sergilenerek gösterime sunulmuştur. 2011-2012 yılı heykelleri ve fotoğraflarından oluşan Koloni Sergisi, Denizli Demokrasi Meydanında 7 Ocak 2013 tarihinde sanatseverlerin katılımıyla, Denizli Valisi, Denizli Milletvekilleri ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından ziyarete açılmıştır. 2013 yılı Koloni heykelleri sergisinin ise 19 Ocak 2014 tarihinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından açılışı yapılmış, törene Denizli Valisi, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı, Denizli Milletvekilleri ile halk katılmıştır. Sergi Belediye binası önünde bulunan merkezi Delikliçınar Meydanı’nda açılmıştır. 2014 yılında, Denizli Büyükşehir Belediyesi Turan Bahadır Sergi Salonunda, Denfot üyeleri tarafından çekilen fotoğraflardan oluşan Koloni Heykelleri Fotoğraf Sergisi düzenlenmiştir.

Beşinci Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi, 11 Mayıs - 11 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. 2015 yılı Taş Heykel Kolonisi’nin teması; “Denizli şehrini anlatan ve şehir meydanlarında kullanılabilecek görsel, işlevsel, sanatsal motifler ve mimari formlar kullanılarak oluşturulan eserler yaratma” olarak tanımlanmıştır.

Beşinci Koloni için jüri üyeleri tarafından 43 farklı ülkeden başvuran 157 sanatçının 228 eseri değerlendirilmiş, seçimleri yapılmış ve koloniye 10 ayrı ülkeden 9’u yabancı olmak üzere 10 heykeltıraş katılmıştır.

Altıncı Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi, 2 Mayıs- 2 Haziran 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Heykel kolonisi için 43 ülkeden 110’u erkek, 33’ü kadın olmak üzere 143 sanatçı toplam 192 proje ile başvuruda bulunmuştur. Koloni jürisinin yapmış olduğu detaylı değerlendirmeler sonucunda 7 farklı ülkeden 6 erkek ve 2 kadın heykeltıraş katılmıştır.

 

2017: YENİ KOLONİ YENİ SANATÇILAR:

NİHAT KÖMÜRCÜOĞLU, Kültür Sanat Turizm ve Tanıtım Vakfı “7. Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi”

 

2017 yılı 7. Kömürcüoğlu Uluslararası Taş Heykel Kolonisi, 5 Haziran – 7 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Sanatçılar:

Bu yıl yedincisi düzenlenecek olan heykel kolonimiz için 47 ülkeden 128’i erkek, 36’ı kadın olmak üzere 164 sanatçı toplam 232 proje ile başvuruda bulundu. Koloni jürisinin yapmış olduğu detaylı değerlendirmeler sonucunda koloniye 5 farklı ülkeden 5 erkek ve 2 kadın heykeltıraş katılacaktır.

 

Adriano Ciarla - İtalya

Ebru Akıncı - Türkiye

Gao Meng - Çin

Işıl Şen - Türkiye

Marino Di Prospero - İtalya

Ming Sheng Wu - Tayvan

Serhii Sbitniev - Ukrayna

 

KOLONİ ETKİNLİKLERİ:

NİHAT KÖMÜRCÜOĞLU, Kültür Sanat Turizm ve Tanıtım Vakfı’nda “Koloni, Kurslar, Gezi, Katalog, Fotoğraf, Sergi”
 

Farklı ülkelerden heykel sanatçılarının katılımıyla 7 Heykel Kolonisi düzenlenmiştir.

 

“Ege Taş Heykel Akademisi” adıyla Türkiye ve Dünyanın farklı ülkelerinden katılan kursiyerler için taş heykel kursları düzenlenmektedir.

 

Her koloni ve heykel kursu süresinde 3’er adet kültür gezisi düzenlenmiş, gezilerde bölge arkeolojisi ve sanat tarihini sergileyen antik yerleşim kentleri ile turizm merkezlerini tanıtıcı faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

 

Koloni ve heykel kursları için alanında uzman isimlerin yazılarının da yer aldığı katalog her yıl iki dilde (Türkçe - İngilizce) hazırlanmış ve bu kataloglar, başta üniversitelerimiz ve heykel sanatçılarımız olmak üzere heykel sanatıyla ilgilenenlere ulaştırılmıştır.

 

Koloni ve heykel kursları süresinde video çalışmaları yapılmış, heykeltıraşların görüş, birikim ve deneyimlerini aktardıkları bir kitapçık ile birlikte, kataloglarda olduğu gibi dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

 

Koloniler ve kurslarda üretilen heykeller ve proje faaliyetlerini içeren resim ve fotoğraflar, yıl sonlarında Denizli şehir merkezinde ve uygun alanlarda sergilenerek gösterime sunulmuştur.

 

SANATI GELECEĞE TAŞIMAK:

NİHAT KÖMÜRCÜOĞLU, Kültür Sanat Turizm ve Tanıtım Vakfı “Taş Heykel Sanatı Müzesi’ne doğru”
 

2011 yılında başladığımız yolculuğa “Nihat Kömürcüoğlu Kültür Sanat Turizm ve Tanıtım Vakfı” ile devam ediyoruz.

Amaçlarımızı şöyle sıralayabiliriz:

 

Antik çağ kentleri Laodikeia, Hierapolis ve doğal kültürel mirasımız Pamukkale ile tanınan Denizli’nin, sanat alanında da uluslararası alanda tanınmasına katkıda bulunmak. Bir “Turizm Şehri” olmayı hedeflemiş olan Denizli’nin kültürel ve turistik tanıtımına katkı sağlamak.

 

Denizli ve çevresinde heykelciliğe, dolayısıyla sanata karşı sürekli bir ilgi oluşmasını temin etmek. Sanat eseri ile izleyici arasında dolaysız bir bağın kurulmasına, Denizli halkının sanatla yakınlaşmasına destek olmak.

 

Güzel sanatlar alanında eğitim alan öğrencilerin, heykel yapma sürecini izleyebilecekleri bir ortam oluşturmak, heykel sanatına ilgilerini artırmak.

 

Özel sektörün bu tür sanatsal faaliyetlere destek olmasına Denizli’de bir örnek teşkil etmek.

 

Koloni boyunca düzenlenecek söyleşiler ile halkın, güzel sanatlar lisesi ve üniversite öğrencilerinin, sanatçılarla bir arada olduğu bir etkileşim ve bilgilendirme ortamı oluşturmak.

 

Üniversitelerde heykelcilik bölümünün açılması ve gelişmesine katkıda bulunmak ve üniversitelerdeki konservasyon bölümünün çalışmalarına destek olmak.

 

İleride Resim Kolonisi düzenlemek için alt yapı çalışmalarını başlatmak ve resim kolonisini hayata geçirmek.

 

Ülkemizde heykel müzesi çok az sayıdadır, Denizli’de ise yoktur. Bu müzelere bir yenisini eklemek için, farklı sanatçılar tarafından yapılan eserleri biriktirmek uzun vadeli hedeflerimiz içindedir. Denizli’ye ülkemize kazandırmayı hedeflediğimiz müze sayesinde heykellerin kuşaklar boyunca sergilenmesini sağlamak.

 

Koloni çalışmalarının gelişip uygulama alanlarının genişlemesini sağlamak. Bu sayede oluşacak birikim ve tecrübeyle akademik eğitimin önünü açacak bir Heykel Akademisi oluşumuna öncülük etmek ve sayıları her yıl artan değerli heykel sanatı örneklerini kapsayacak bir Taş Heykel Sanatı Müzesi’ne dönüştürmek.

© 2023 by Strategic Consulting. Proudly created with Wix.com

bottom of page