
Nihat Kömürcüoğlu Kültür Sanat Turizm Ve Tanitim Vakfi Ege Taş Heykel Akademisi
Projenin Kısa Tanımı:
Topluma çağdaş eserler kazandırmak ve yeni yetişen sanatçıların önünü açmak amacıyla düzen- lenen uygulamalı heykel etkinlikleri, 1990’lı yıllardan bu yana ülkemiz heykel sanatına canlılık getirmiştir.
Ulusal ve uluslararası çapta düzenlenen bu tür etkinlikler; sanatçıların eserlerini halka açık mekânlarda oluşturmaları açısından önemlidir. Ayrıca uygulamalı olmaları sebebiyle bilgi alış- verişi sağlamaya, sanatsal gelişime ve toplum kültürünün ilerlemesine katkıları bulunmaktadır.
Sanatçıların bilgi, görgü ve deneyimlerini birbirlerine aktardığı, izleyicilerin ise eserlerin ortaya çıkma sürecini gördükleri bu ortamlar “görsel yolla eğitim” işlevini yerine getirmektedir. O ne- denle süreklilik göstermeleri önemlidir.
Bu bağlamda proje içeriği; yurt içi ve yurt dışından gençlerin ve öğrencilerin bir akademi çatısında toplamak ve bu gençlerin dil, din, ırk, politika farkı olmadan kültürel olarak çalışmalarını sağ- lamaktır. Böylece mermer ve travertenin yalnızca ticari bir meta olmadığı ve estetik bir sanat ese- rine dönüştürülebildiği gösterilecek, gençlere ve heykel sanatına destek olunacak, tarihsel kültürümüz canlandırılacak ve başta Denizli olmak üzere ülkemizin uluslararası tanıtımına katkı sağlanacaktır. Ayrıca genç heykeltraş ya da heykeltraş adayları uygulama ve çalışma imkanları yoluyla desteklenecektir.
Projede gerçekleştirilecek faaliyetler:
Projede kapsamında 5 ayrı etkinlik gerçekleşmesi öngörülmektedir.
i) Birinci etkinlik Ege Taş Heykel Akademisi adıyla düzenlenecek olan (10 Temmuz- 28 Temmuz 2017) Taş Heykel Kursudur. Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden katılacak olan kursiyerler için kursu düzenlenecektir.
ii) Heykel kursu boyunca 1 gezi düzenlenerek, gezide bölge arkeolojisi ve sanat tarihini sergileyen antik yerleşim kentleri ile turizm merkezlerini tanıtıcı faaliyet gerçekleştirilecektir. Bu gezi, alanında uzman bilim insanlarının rehberliğinde gerçekleştirilerek doğru bilgilenmeye önem verilecektir.
iii) Heykel Kursları için iki dilde (Türkçe-İngilizce) broşür hazırlanıp 1000 adet basılacaktır. Başta üniversitelerimiz ve heykel sanatçılarımız olmak üzere heykel sanatıyla ilgilenenlere ulaştırılacaktır.
iv) Heykel Akademisinde video çalışmaları hazırlanacak, kursiyerlerin görüş ve deneyimleri dağıtımı gerçekleştirilecektir.
v) Proje faaliyetlerinde ortaya çıkan heykeller ve proje faaliyetlerini içeren resim ve fotoğraflar, yıl sonunda Denizli şehir merkezinde sergilenerek gösterime sunulacaktır.
Proje faaliyetlerinin ülkemiz tanıtımına katkısı:
Heykel kurslarından oluşan etkinlik faaliyetleri, gerek yurt içi, gerekse yurt dışında ülkemizin tanıtımına katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Projeye katılacak kursiyerlerin, ülkeleri ve sayısı:
Kursiyerlerin seçimi için başvuru süresinin tamamlanması beklenmektedir. Son başvuru tarihi 13.03.2017 Pazartesi günü, saat 24.00’ e kadardır. Sadece e-posta ve kargo yoluyla yapılan başvurular kabul edilecektir. Eksik başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Sonuçlar 29.03.2017 Çarşamba günü açıklanacaktır.
Hedef olarak toplam 15 kursiyer ve 2 Eğitmen öngörülmektedir. Kursiyerlerin başvurusuna kıstas oluşturacak, “Kurs Katılım Formu” örneği ekte yer almaktadır.
Açıklanan hedeflere uygun şekilde Ege Taş Heykel Akademisine Türkiye’den ve yurtdışından toplam 15 kursiyer Kabul edilecektir.
Ege Taş Akademisine katılması kesinleşen sanatçılar ile ilgili bilgiler
Önceki bölümde belirtildiği üzere, 2017 Akademiye toplam olarak 15 kursiyer Kabul edilecektir. Katılacak kursiyerlere ait bilgiler 01 Mayıs 2017 tarihine kadar ek bilgi olarak kurulunuza arz edilecektir.
Projenin Kısa ve Uzun Vadeli Amaçları:
a) Kısa vadeli amaçları:
Nihat Kömürcüoğlu Kültür, Sanat, Turizm Ve Tanıtım Vakfı’nin Türkiye ve dünya çapında bilinirliğini artırmak.
Sanat eseri ile izleyici arasında dolaysız bir bağın kurulmasına, Denizli halkının sanatla yakın- laşmasına destek olmak.
Güzel sanatlar alanında eğitim alan öğrencilerin, heykel yapma sürecini izleyebilecekleri bir ortam oluşturmak, heykel sanatına ilgilerini artırmak.
Özel sektörün bu tür sanatsal aktivitelere destek olmasına, Travertenin artistik olanaklarının araştırılmasına katkı sağlamak.
b) Uzun vadeli amaçları:
Ege Taş Akademisinin uzun yıllar devam eden ve sürekliliği olan bir organizasyon olmasını sağlamak.
Denizli ve çevresinde heykelciliğe, dolayısıyla sanata karşı sürekli bir ilgi oluşmasını temin etmek.
Pamukkale Üniversitesi’nde heykelcilik bölümünün açılması ve gelişmesine katkıda bulunmak.
Toplum tarafından sanatsal, tarihi, belgesel, estetik, bilimsel, düşünsel veya dinsel değerleri olduğu kabul edilen objeler ”kültür varlığı”dır ve bunlar kuşaktan kuşağa aktarılarak “kültür mirası”nı oluşturur. Kültür mirasının bozulmadan günümüze ulaşması, bunların korunmasını sağlayan konservatörlük alanının yaygınlaşması ve bu bölümlerden yetişen konservatörlerin olmasıyla mümkündür. O nedenle projenin uzun vadeli diğer bir amacı, Pamukkale Üniversitesi’nde yeni kurulan konservasyon bölümünün çalışmalarına destek olmaktır.
Ülkemizde heykel müzesi çok az sayıdadır. Bu müzelere bir yenisini eklemek için, farklı sa- natçılar tarafından yapılan eserleri biriktirmek uzun vadeli hedeflerimiz içindedir. (Heykel müzelerimiz: Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Erzurum Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Edirne T.Ü. Çağdaş Resim Heykel Müzesi, Mimar Sinan Ü. Resim ve Heykel Müzesi) Hedeflenen müze sayesinde heykellerin kuşaklar boyunca sergilenmesini sağlamak.
En önemlisi, Akademi çalışmalarının gelişip uygulama alanlarının genişlemesidir. Bu sayede olu- şacak birikim ve tecrübeyle akademik eğitimin önünü açacak bir Heykel Akademisi oluşumuna öncülük etmek ve sayıları her yıl artan değerli heykel sanatı örneklerini kapsayacak bir Taş Heykel Sanatı Müzesi’ne dönüşmek hedeflerimizin şimdilik ulaşacağı temel amaçtır.
Denizli ve çevresi antik kent açısından görkemli bir mirasa sahiptir. Bu bölgede geçmişte 40 civarı antik kent varlığını sürdürmüştür. Laodikeia, Colossae, Hierapolis ve Afrodisias başta olmak üzere bu antik kentlerin hepsinde, taş oymacılığı ve heykeller ile süslenmiş çok sayıda tapınak ve tiyatro
bulunmaktadır. Ayrıca o dönemde bu alanlarda verilen eğitimin, zamanın en üst düzey eğitimi olduğu bilinmektedir.
Ülkemiz ve Denizli, heykel malzemesi ve heykel sanatı örnekleri bakımından geçmişte önemli bir yere sahip olmuştur. Kaynak ve eserler açısından oldukça zengin bir bölgede yer alan Denizli’de eskiden olduğu gibi heykel sanatının ön plana çıkmasını sağlamak ve böylece, Denizli’nin ve ülkemizin kültür turizmi yoluyla tanıtımına katkıda bulunmak bu projenin temel gerekçesini oluşturmaktadır.
Ayrıca, pahalı malzeme, ekipman ve atölye yetersizliği gibi nedenlerle sanatını icra edemeyen çok sayıda gençler bulunmaktadır. Bu gerçekten hareketle bir uygulama alanı sunarak yerli ve yabancı gençlere destek olmak projenin diğer bir gerekçesidir. Ayrıca heykel, plastik sanatlar içinde sorunları en çok ve en ağır olanıdır.
Planlanan açık çalışma alanı sayesinde; güzel sanatlarda eğitim gören öğrencilerin ve heykel sanatına ilgi duyanların katılımını sağlamak, yeni sanatçılar yetiştirilmesine yardımcı olmak pro- jenin son gerekçesini oluşturmaktadır. Çünkü üniversitelerin heykel bölümleri çoğunlukla mal-zeme sıkıntısı yaşamakta, bu konuda toplumdan destek beklemektedir. Bu bölümler, öğrencileri heykelciliğe özendirmek ve teşvik etmek için bu desteğe ihtiyaç duymaktadır.