NİHAT KÖMÜRCÜOĞLU KÜLTÜR, SANAT, TURİZM ve TANITIM VAKFI VAKIF SENEDİ
MADDE 1 - VAKFIN ADI
Vakfın Adı , “NİHAT KÖMÜRCÜOĞLU KÜLTÜR, SANAT, TURİZM ve TANITIM VAKFI’dır. Kısa adı: NİHAT KÖMÜRCÜOĞLU VAKFI’dır. İş bu Resmi Senette sadece “VAKIF” denilecektir.
MADDE-2 - VAKFIN HUKUKİ DURUMU
Bu Vakıf Senedinin altında adları ve adresleri yazılı gerçek ve tüzel kişiler tarafından Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre bir vakıf kurulmuştur.
MADDE 3 - VAKFIN MERKEZİ
Vakfın merkezi, Korucuk Mahallesi, Kömürcüoğlu Cad. No:10, Denizli-TÜRKİYE adresidir. İlgili mevzuat çerçevesinde vakıf yönetim kurulu kararı ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne bildirim yapmak kaydı ile yurt içinde veya yurt dışında şube ve temsilcilikler açabilir.
MADDE 4 - VAKFIN AMACI
Nihat Kömürcüoğlu Kültür, Sanat, Turizm ve Tanıtım Vakfı'nın genel amacı; kültür ve sanat çalışmalarının en seçkin örneklerini sunmak ve aynı zamanda sanat yoluyla uluslararası bir ortam oluşturarak ilimizin ve ülkemizin ulusal, kültürel ve sanatsal değerlerini tanıtmaktır. Denizli'nin kültürel, turistik, sanat, tarih, müzik, folklorik zenginliklerini üst düzeyde değerlendirmek, desteklemek ve geliştirmek, ulusal kültürel ve sanat eserlerimizle birlikte DENİZLİ' nin ve ÜLKEMİZİN seçkin özellik ve değerlerini uluslararası bir ortamda tüm Dünya kamuoyuna tanıtmak; ilk önceliği DENİZLİ olmak üzere turizm zenginliği yüksek yörelere öncelikler vererek yurdun diğer yöre ve merkezlerinde de belirli tarih ve sürelerle amacı ve konusuyla ilgili etkinlikler düzenlemektir. Aynı çabayı amaçları doğrultusunda etkinlikleri yurt dışında da sürdürebilmektir. Kısacası DENİZLİ’yi dünya kültür-sanat şehirleri arasında ön sıralara taşımak, kültür ve sanat yoluyla ulusal ve evrensel, geleneksel ve çağdaş değerler arasında sürekli ve kalıcı bir etkileşim sağlamak ve kültür politikalarının oluşturulmasında etkin rol oynamak amacıyla çalışmalar yapmaktır.
Kabiliyetli ve maddi yardıma muhtaç heykel, resim, sanat ve benzeri alanlarda öğrenim gören öğrencilere çeşitli şekillerde destek olmak, yurt içinde ve dışında öğrenim, ihtisas ve staj yapan gençlere, uluslararası veya ulusal düzeyde ilim, sanat ve benzeri alanlarda üstün başarı kazanan kişilere burs, ödül gibi parasal yardımlarda bulunmak.
Heykel sanatı başta olmak üzere görsel sanatlarla ilgili müze ve sanat galerisi kurmak ve işletmek, kurulu olanlara ortak olmak
Okul, kitaplık, işlik, laboratuar, öğrenci yurdu yaptırmak ve işletmek.
MADDE 5 - VAKFIN AMACINI GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YAPACAĞI FAALİYETLER.
ULUSLARARASI HEYKEL KOLONİSİ, EGE TAŞ HEYKEL AKADEMİSİ, KÜLTÜR VE MÜZİK FESTİVALİ, ÖDÜLLÜ YARIŞMALAR, TOPLANTILAR (Kültür, sanat ve tanıtım içerikli sempozyum, konferans, panel, kongre, seminer ve benzeri toplantılar), DÖKÜMANTASYON VE ARŞİV, GELİŞTİRME VE TANITMA FAALİYETLERİ.
MADDE 6 - VAKFIN HUKUKİ İŞLEM EHLİYETİ
Vakfın amacına ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında, miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama sureti ile sahip olma ve kullanma, Vakıflara ilişkin yasal hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, Vakıf mal varlığına giren bir ya da birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini bir ya da bir çok kez yatırımda kullanmaya, Vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla edindiği taşınır ve taşınmaz malları, paraları, yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve Vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, Vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yurt dışındaki Vakıflar, gerçek ve tüzel kişiler, Kamu Kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmaya, bunlardan yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, bu kurum ve kuruluşlara ayni ve nakdi bağış ve yardım yapmaya, taşınmaz malların irtifakı, intifa, sükna, rehin, ipotek gibi mülkiyetin gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, olan ya da olacak gelirleri ile yapacağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipotek dahil her türlü güvenceleri almaya, gerekli banka kefaletlerini kabule, Vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve Vakfa gelir sağlamak amacı ile doğan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi İşletmeler, ortaklıklar kurmaya, kurulu olanlara iştirak etmeğe, bunları doğrudan işletmeye ya da denetim altında bir işletmeciye işlettirmeye, Vakfın amaç ve hizmet konularından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeler yapmaya, Türk Medeni Kanununun 460. Maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.
MADDE 7 - VAKFIN YÖNETİM MERKEZİ
Vakfın merkezi DENİZLİ’dir, gerekli görüldüğünde Vakıflar Genel Müdürlüğüne bildirim yapmak suretiyle yurt içinde ve yurt dışında Şube, Temsilcilik, İrtibat Bürosu veya benzeri birimler açabilir.
MADDE 8 - VAKFIN MAL VARLIĞI
Vakfın kuruluş mal varlığı kurucular tarafından vakfa tahsis edilmiş olan 56.000 TL. (yalnızellialtıbinTL) dir. Malvarlığın
7.000 TL’si Nihat Kömürcüoğlu,
7.000 TL’si Serpil Kömürcüoğlu
7.000 TL’si İlker Kömürcüoğlu
7.000 TL’si Esin Pamukcu
7.000 TL’si Caner Kömürcüoğlu,
7.000 TL’si Dilek Kömürcüoğlu
7.000 TL’si Hüseyin Pamukcu
7.000 TL’si Merve Kömürcüoğlu
tarafından karşılanmıştır.
Kuruluş mal varlığı, Vakfın kurulmasını takiben mal varlığına yapılacak ilavelerle artırılabilir.
MADDE 9 - VAKFIN GELİRLERİ
Vakfın Gelirleri aşağıda gösterilmiştir.
a-Vakfın amacına uygun her türlü şartlı, şartsız bağışlar ile yardımlar
b-Vakfın faaliyetlerinden elde edilecek muhtelif gelirler
c-İktisadi işletmeler, İştirakler ve ortaklıklardan sağlanacak gelirler,
d-Vakfın menkul, gayrimenkul ile diğer varlık ve hakların değerlendirilmesi ile sağlanacak gelirler,
MADDE 10 - VAKFIN GELİRLERİNİN HARCANMA USULÜ
Vakfın yıllık brüt gelirlerinin yüzde sekseni vakfın amaçlarına, yüzde yirmisi yönetim ve idame giderlerine sarf olunur.
MADDE 11 - HESAP DÖNEMİ
Vakfın hesap Dönemi 1 OCAK’ta başlar, 31 ARALIK’ta sona erer.
MADDE 12 - VAKIF MALLARINDA DEĞİŞİKLİK
Şartlı bağışlar dışında bağışlanan veya satın alma yoluyla iktisap edilen menkul ve gayrimenkuller mütevelli heyet kararı ile satılabilir veya değiştirilebilir.
MADDE 13 - VAKIFCA TUTULACAK DEFTERLER
a-Mütevelli Heyeti Karar Defteri,
b-Yönetim Kurulu Karar Defteri
c-Vakıflar ve Vergi Kanunlarının ön gördüğü defter ve belgelerin Muhasebe yönetimine uygun olarak düzenleme ve tutulması konusunda yürürlükteki yasa hükümlerine uyulur.
MADDE 14 - VAKFIN ORGANLARI
Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir.
a.) Mütevelli Heyeti
b.) Yönetim Kurulu
c.) Denetim Kurulu
MADDE 15 - MÜTEVELLİ HEYETİ
Vakfın Mütevelli Heyeti, adları yazılı ve iş bu Vakıf Senedi altında imzaları bulunan ilk kurucular ile bu vakıf senedinin 18. nci maddesi ile seçilecek kişiler ile tüzel kişilerin temsilcileridir.
MADDE - 16 MÜTEVELLİ HEYETİ GÖREV VE YETKİLERİ
Mütevelli Heyet Vakfın en yüksek karar organıdır. Mütevelli Heyetin yetkileri aşağıda gösterilmiştir.
a-Yönetim Kurulunu seçmek,
b-Denetim Kurulunu seçmek,
c-Vakıf Yönetim Kurulunca hazırlanan faaliyet raporu ile Denetim Kurulu raporlarını görüşüp incelemek, Yönetim Kurulunun ibrası konusunda karar vermek,
d-Yönetim Kurulunca hazırlanacak Vakıf iç mevzuat tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
e-Yönetim Kurulunca hazırlanacak yıllık bütçe tasarılarını aynen veya değiştirerek kabul etmek,
f-Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine Huzur hakkı verilip verilmeyeceği, verilecekse miktarını belirlemek,
g-Gerektiğinde Vakıf senedinde ilave değişiklikler yapmak,
h-Vakıf faaliyetleri hususunda genel politikaları belirlemek, Vakıf Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulunun tamamını veya bir kısmını herhangi bir zamanda 5737 sayılı kanunun uygulanmasını gösterir yönetmelik hükümleri gereği görevden alabilir.
MADDE 17 - MÜTEVELLİ HEYETİN TOPLANTI ZAMANI VE KARAR NİSABI
Mütevelli Heyetinin ilk toplantısı, Vakfın tescilini müteakip bir ay içinde yapılır,
Bütçe, Bilanço ve çalışma raporlarının onaylanması ile seçimlerin yapılması ve diğer gerekli konuların görüşülüp karara bağlanması için, her yılın Şubat ayı içerisinde toplanır. Mütevelli heyetin ayrıca Yönetim Kurulunun gördüğü lüzum üzerine veya mütevelli üyelerin tamamının en az 1/3 ünün yazılı olarak yönetim kurulundan talepte bulunmaları halinde, olağanüstü olarak toplanabilir. Olağan ve olağanüstü toplantılarda, ilan olunan gündemde yer almayan konular görüşülemez. Ancak olağan toplantıda, divanın teşkilinden hemen sonra hazır bulunanların en az 2/3 ünün yazılı önerisi ile vakıf üyeleri ile vakfa yükümlülük, sorumluluklar yükleyecek senet değişikliği, ödeneklerin artırılması gibi konular dışında gündeme madde ilavesi mümkündür. Toplantı tarihi, yeri, saati ve gündemi, toplantı gününden en az 7 (yedi) gün önce üyelere ulaşacak şekilde taahhütlü mektupla veya imza karşılığında bildirilir. Toplantıya gelemeyen üye, mütevelli heyetten bir başka üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta, birden fazla vekalet toplayamaz.
Mütevelli heyet üye tam sayısının yarısından bir fazlası ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde, toplantı bir hafta sonra ayni gün ve saatte, ayni yerde, toplantıya katılanlarla yapılır. Mütevelli heyet karar yeter sayısı ise, toplantıya katılanların yarısından bir fazlasıdır. Oyların eşit olması halinde, divan başkanının oyu, iki oy sayılır. Oylamanın ne şekilde yapılacağı, ayrıca karara bağlanır. Her üyenin tek oy hakkı vardır. Vakıf senedinde yapılacak değişiklik, düzeltme veya ilaveler için, karar yeter sayısı, üye tam sayısının üçte ikisidir.
MADDE 18 – MÜTEVVELLİ HEYETİNİN DEVAMLILIĞI VE HALEF TAYİNİ
Mütevelli heyeti üyelerinden iş bu vakıf senedinin altında imzaları bulunan kurucular; vefatları ya da çekilme ve sair nedenlerle ayrılmaları halinde yerlerine seçilecek mütevelli heyeti üye adayını belirleme hakkına sahiptirler. Bu şekilde mütevelli heyeti üyeliğine seçilecek olanlar da aynı hakka sahip olup bu hak zincirleme olarak devam eder ve süreklilik arz eder.
Kendi adına üye adayı belirleme hakkına sahip mütevelli heyeti üyeleri; vefatları, iş göremez hale gelmeleri, hastalıkları veya çekilmeleri halinde kendi yerlerine vakıf üyeliğini yapacak olan bir veya iki aday ismini kapalı bir zarf içinde vakıf yönetim kurulu başkanlığına verirler. Bu zarf, verenlerce her zaman değiştirilebilir.
Mütevelli heyeti, gösterilen adaylar eğer iki kişi ise birisini salt çoğunluğu ile seçer.
Mütevelli heyeti üyesi, yerine seçilecek kişiyi tayin etmemiş veya tayin ettiği kişi vefat etmiş veya üst üste üç toplantıya mazeret göstermeden katılmamış ise mütevelli heyeti bu üye yerine uygun göreceği yeni bir üyeyi seçebilir. Bu durumda karar nisabı; mütevelli heyeti üye tam sayısının 2/3’dür.
MADDE 19 -VAKFA ONUR ÜYESİ VE YENİ ÜYE SEÇİMİ
Vakfın amaç ve hizmet konularında önemli miktarda maddi ve manevi katkıda bulunmuş, vakfın faaliyetlerinin sürdürülmesi ve gelişmesinde yararlı hizmetler yapmış gerçek ve tüzel kişiler ( eğer tüzel kişi ise seçecekleri temsilcileri) mütevelli heyetince resen veya yönetim kurulunca yapılacak teklif üzerine alınacak kararla vakıf onur üyeliğine veya vakıf üyeliğine seçilebilir. Vakfa vakıf onur üyesi ve vakıf üyesi seçiminde karar nisabı mütevelli heyeti üye tam sayısının 2/3’ dür.
Vakıf onur üyeliği ve vakıf üyelik süresinin belirlenmesi ve gerektiğinde üyeliklerinin sona erdirilmesi yetkisi de mütevelli heyetine aittir. Sonradan seçilenlerin üyelikleri; vefat, çekilme ve sair nedenlerle ayrılmaları ile sona erer.
MADDE 20 - YÖNETİM KURULU
Vakıf yönetim kurulu, mütevelli heyetçe üç (3) yıllığına seçilecek 5 (beş) asil ve 5 (beş) yedek üyeden oluşur. Çoğunluk oluşturmamak şartı ile vakıf dışından kişilerin seçilmesi mümkündür. Yönetim kurulunu ilk toplantısında başkan, başkan vekili ve muhasip üye seçilerek, görev taksimi yapılır. Görev süresi bitmeden herhangi bir sebeple yönetim kurulu üyeliği sona eren yönetim kuruluğu üyenin yerine, sırasına göre yedek üyelerden biri, göreve çağırılır. Yönetim kurulu 2 ayda 1 defa toplanır. Geçerli mazereti olmadan arka arkaya 3 (üç) toplantıya katılmayan yönetim kurulu üyesi, bu görevden çekilmiş sayılır. Kararlar mevcudun çoğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde, başkanı oyu 2 oy sayılır. Alınan kararlar, noter tasdikli karar defterine yazılarak imzalanır.
MADDE 21 - YÖNETİM KURULUNUN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Yönetim Kurulu Vakfın İDARE ve İCRA organıdır. Bu sıfatla Yönetim Kurulu:
a-Vakfın gayesi doğrultusunda her türlü kararı alır ve uygular,
b-Mütevelli Heyetince belirlenen genel politikalar ışığında Vakfın faaliyetlerinin düzenli ve verimli olarak yürütülmesini sağlar. Bu bağlamda gerekli iç mevzuat tasarılarını hazırlar ve Mütevelli Heyetin onayına sunar,
c-Vakfın mal varlığının değerlendirilmesi ve yeni mali kaynaklara kavuşturulması hususunda gereken çalışmaları yapar,
d-Vakıf tüzel kişiliği adına bütün gerçek ve tüzel kişilerle hukuki, mali vs. konularda gerekli girişimlerde bulunur ve işlemler yapar,
e-Görev, yetki ve sorumlulukları açıkça önceden belirlemek şartıyla vakfa, vakıf müdürü ve yeteri kadar personel atar, ücretlerini tayin eder, gerektiğinde iş akitlerini fesih eder.
f-İlgili hükümler çerçevesinde yurt içinde ve yurt dışında Şube ve Temsilcilik açılmasına ve kapatılmasına karar verir, bu hususta gereken işlemleri yapar,
g-Vakıf onur üyeliği veya vakıf üyeliği için Mütevelli Heyetine teklifte bulunmak.
h-Vakfın Muhasebe işlerini takip ve kontrol eder, hesap dönemi sonunda gelir – gider cetveli ve bilançoları düzenlenerek bağlı bulunduğu idareye gönderilmesini ve ilanını sağlar,
ı-Mütevelli Heyetin kabul ettiği yıllık bütçeyi uygular,
i-Mütevelli Heyet toplantıları ile ilgili hazırlık işlemlerini yerine getirir,
k-Mütevelli Heyet toplantılarında, döneme ait Vakıf faaliyet raporunu ibraya sunar,
j-İlgili mevzuat ile Vakıf senedi ve Vakıf iç mevzuatının gerektirdiği diğer görevleri yapar,
MADDE 22 - VAKFIN TEMSİLİ
Vakfı yönetim kurulu temsil eder. Yönetim kurulu bu temsil yetkisini yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısına devredebilir. Yönetim kurulu, genel veya belli hal ve konularda, belirteceği esaslar dahilinde kendi üyelerinden bir veya birkaçını, yetkili memur ve memurlarından herhangi bir veya birkaçını, temsilci veya temsilciliklerini, herhangi bir sözleşmeyi akdetmeye, mukavele, hukuki belge veya senedi vakıf nam ve hesabına tanzim ve devretmeye de yetkili kılabilir.
MADDE 23 – DENETİM KURULU
Vakıf ilgili kanun hükümleri dairesinde, Vakıflar Genel Müdürlüğünün denetimine bağlıdır. Ayrıca, mütevelli heyeti kendi içinden veya dışarıdan üç yıl için 3 asil, 3 yedek denetçi seçer, denetçiler yılda en az bir defa Vakfın defter, hesap ve yazışmalarını tetkik eder. Vakıf senedi, mütevelli heyeti ve yönetim kurulu kararlarında muhasebe esaslarına aykırılık görürse, durumu derhal yönetim kuruluna bildirir. Hazırlayacakları yıllık rapor, mütevelli heyeti toplantılarından önce, yönetim kurulunun sunduğu raporla birlikte kurucu üyelere gönderilir. Denetçiler, uzmanlık isteyen hususlarda gerekirse Yönetim Kurulunun uygun göreceği ücret karşılığında, başka şahıslar da görevlendirilebilir.
MADDE 24 – HUZUR HAKKI
Vakıf organlarına seçilen üyelerin ücretsiz çalışmaları asıldır. Ancak Vakıf mütevelli heyeti, çalışmaların özelliğine ve Vakfın varlığına göre gerekirse huzur hakkı verebilir. Vakıf yönetici ve denetleme üyelerinin yapacağı seyahatlerde yemek, konaklama, yol ve diğer giderleri uygun görülürse, ayrıca ödenir.
MADDE 25 - RESMİ SENET DEĞİŞİKLİĞİ:
Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler yönetim kurulunun veya mütevelli heyet üyelerinin en az üçte ikisinin (2/3) yazılı teklifi ile mütevelli heyet üye tamsayısının en az üçte ikisinin (2/3) onayı ve mahkeme tarafından verilecek karar ile yapılır.
MADDE 26 - VAKFIN SONA ERMESİ
1. Vakfın herhangi bir sebeple sona ermesi halinde vakfın mal varlığı benzer amaçlı Denizli’deki bir başka Vakfa devredilir.
2. Vakfın feshi, ancak Yönetim Kurulunun ve Mütevelli Heyet üye tam sayısının en az yarısından bir fazlasının yazılı teklifi ile Mütevelli Heyet üye tam sayısının üçte ikisinin (2/3) onayı ile mümkündür.
MADDE 27 - VAKIF KURUCULARI:
Vakıf kurucularının adı, soyadı aşağıda gösterilmiştir.
1- Nihat Kömürcüoğlu
2- Serpil Kömürcüoğlu
3- İlker Kömürcüoğlu
4- Esin Pamukcu
5- Caner Kömürcüoğlu
6- Dilek Kömürcüoğlu
7- Hüseyin Pamukcu
8- Merve Kömürcüoğlu
GEÇİCİ HÜKÜMLER:
Geçici Madde 1- Vakfın tescili için gerekli tüm işlemleri yapmak üzere İlker Kömürcüoğlu yetkili kılınmış, Vakıf resmi senedinin yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinde Tescil işlemleri ve gerekecek resmi senet değişiklikleri için Av.Tuğba Altın Dönmez yetkili vekil olarak atanmıştır.